Friskvårdsbidrag – så mycket kan du få och vad som gäller 2023!

När det kommer till friskvårdsbidrag är det viktigt att förstå hur du kan utnyttja förmånen på bästa sätt för att främja din hälsa och välmående. I den här artikeln kommer vi att utforska strategier och tips för att maximera ditt friskvårdsbidrag och förstå vad du kan använda friskvårdsbidraget till.

Förstå friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidrag är en förmån som många arbetsgivare erbjuder sina anställda för att uppmuntra till en aktiv livsstil och främja hälsa. Genom att använda detta bidrag kan du dra nytta av olika hälsofrämjande aktiviteter och tjänster. Det är viktigt att känna till de grundläggande detaljerna kring friskvårdsbidraget för att kunna dra full nytta av det.

Vad är friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Det är ett ekonomiskt stöd som syftar till att främja friskvård och aktiviteter som bidrar till en bättre hälsa. Det kan användas för en mängd olika aktiviteter och tjänster, inklusive gymmedlemskap, hälsosamma kurser, och mycket mer.

Läs mer om vilka aktiviteter som ingår i friskvårdsbidraget här.

Hur mycket får man ge i friskvårdsbidrag?

För att undvika skatt på hela friskvårdsbidraget får det inte vara mer än 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar mer än det, beskattas hela beloppet.

”Mindre värde” och ”enklare slag” är viktiga termer. Enligt Skatteverket räknas 5 000 kronor per år per anställd som mindre värde. Den exakta gränsen är dock osäker. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) klargjorde detta 2019 genom att säga att 6 500 kronor inte är mindre värde.

Om arbetsgivaren ger ett större friskvårdsbidrag beskattas hela beloppet, och arbetsgivaren måste betala sociala avgifter. En aktivitet som kostar över 1 000 kronor per gång anses inte vara enklare slag om den inte inkluderar motion och träning. Om den inte har dessa inslag och kostar mer än 1 000 kronor, beskattas den även om friskvårdsbidraget anses vara mindre värde.

Vad kan friskvårdsbidraget inte användas till?

Det finns vissa begränsningar för vad friskvårdsbidraget kan användas till. Till exempel kan det inte användas för behandlingar som anses vara hälso- och sjukvård. Aktiviteter som kräver dyr utrustning och faciliteter, som till exempel fallskärmshoppning och motorsport, omfattas inte av skattefriheten. Dessutom täcker det inte kostnader för att hyra eller köpa utrustning eller att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar. Det är viktigt att vara medveten om dessa begränsningar när du använder ditt friskvårdsbidrag.

Vad kan jag använda friskvårdsbidraget till?

Nu när vi har en grundläggande förståelse för friskvårdsbidraget är det dags att utforska hur du kan maximera dina förmåner och få ut mesta möjliga av det. Här är några effektiva strategier:

Välj rätt Aktiviteter
För att optimera ditt friskvårdsbidrag är det viktigt att välja aktiviteter som verkligen intresserar dig och som passar din livsstil. Om du älskar att träna på gymmet, kan du investera i ett gymmedlemskap. Om du föredrar utomhusaktiviteter, kan du överväga att använda bidraget för att delta i löpgrupper eller andra utomhussporter.

Planera dina utgifter
Ett bra sätt att maximera ditt friskvårdsbidrag är att planera dina utgifter noggrant. Du kan göra en budget för ditt bidrag och se till att du använder det på ett sätt som ger mest nytta. Detta kan innebära att du bokar aktiviteter i förväg eller utnyttjar rabatter och erbjudanden.

Håll koll på regelverket
För att få ut mesta möjliga av ditt friskvårdsbidrag är det viktigt att hålla dig informerad om de senaste reglerna och riktlinjerna. Regelverket kan variera beroende på din arbetsgivare och landets lagar, så se till att du är medveten om vad som gäller för dig.

Slutsats

Att optimera ditt friskvårdsbidrag handlar om att göra medvetna val och utnyttja förmånen på bästa sätt. Genom att välja rätt aktiviteter, planera dina utgifter och hålla dig uppdaterad om regelverket kan du säkerställa att du får ut maximal nytta av denna förmån. Att främja din hälsa och välmående bör vara en prioritet, och ditt friskvårdsbidrag är en värdefull resurs för att uppnå detta mål. Så ta kontroll över din hälsa och maximera ditt friskvårdsbidrag idag!

 

 

 

Behöver du hjälp med skattereglerna kring friskvårdsbidrag eller andra förmåner?

Som VD och grundare av Categoria Group AB, är Anton känd för sitt engagemang i att leda företaget mot nya höjder och för att införa innovativa lösningar inom redovisningssektorn. Med en gedigen kunskap i branschen och en passion för utveckling, bidrar Anton med expertis och värdefulla insikter till såväl företaget som dess klienter.